Rimpels: info & voorkomen

Rimpels info & voorkomen

Laatst was ik mij aan het opmaken en zuchte en mompelde ik in mijzelf; ‘Pfff…de eerste rimpels zijn een feit!’ Waarop dochterlief antwoordde: ‘Maar mama, je hebt toch al rimpels?!” Steek die maar in je zak! Omdat ik het proces van rimpels wil vertragen heb ik wat informatie opgezocht en dat kun je in dit artikel lezen.

Hoe ontstaan rimpels?
Als je ouder word wordt er minder onderhuids bindweefsel en elastine aangemaakt, hierdoor wordt de huid slapper en ontstaan er rimpels. Roken en veel zon zorgt voor afbraak van elastine. Als je 20 bent is je huid in topconditie, vanaf je 30e kunnen de eerste tekenen van huidveroudering ontstaan en zo rond je 40e levensjaar word er minder bindweefsel en elastine aangemaakt waardoor je huid slappen word en rimpels ontstaan. Niet alleen leeftijd is bepalend voor rimpels, voor een deel is rimpelvorming genetisch bepaald. Invloeden zoals roken, alcohol, stress, voeding, zon en vervuiling zijn belangrijke factoren hierin.

Er zijn drie soorten rimpels, rimpels die ontstaan door het bewegen van je gezicht, denk aan lachrimpels en fronsrimpels (zoals kraaienpootjes). Daarnaast zijn er fijne rimpels (nou ja, fijn!) die onstaand door vermindering van elastine, de diepe rimpels lijken op een groef of plooi in de huid. Rimpels horen bij het ouder worden, helemaal tegen gaan is niet mogelijk maar verminderen en het proces vertragen is wel een optie! In dit artikel een paar trucjes in de strijd tegen rimpels.

1. Geen rietjes!
Door te zuigen aan rietjes gebruik je je lippen op een manier waardoor je sneller rimpels krijgt. Dit geldt ook voor roken maar roken is natuurlijk sowieso killing voor je huid!

2. SPF
Door een dagverzorging te gebruiken met een SPF voorkom je ook rimpels, zon op je huid en lekker bruin kleurtje is natuurlijk wel erg fijn maar SPF is er belangrijk in de strijd tegen rimpels!

3. Make up verwijderen
Verwijder altijd ’s avonds voordat je gaat slapen je make up, met make up slapen is niet alleen beter ter voorkoming van rimpels maar is natuurlijk veel beter voor je huid!

4. Hydrateren
Door een goede moisterizer te gebruiken hydrateer je je huid wat natuurlijk niet aleen goed is tegen rimpels. In veel anti aging cremes zit Vitamine A verwerkt wat zorgt goed is voor de aanmaak van bindweefsel.

5. Zonnebrillen
Een zonnebril helpt de kwetsbare huid rondom je ogen beschermen tegen UV straling, een een mooie zonnebril staat natuurlijk hartstikke hip!

6. Goede voeding
Veel onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde beautyfood een groot effect heeft op je huid, door de juiste voeding te nemen voorkom je (deels) rimpels en krijg je een stralendere teint. Aminozuren heeft een groot positief effect op de aanmaak van bindweefsel en daarom goed tegen rimpels! Klik hier voor een artikel dat eerder is geplaatst over beautyfood.

7. Proost!
Je hebt 1,5 liter water op een dag maar als het zonnig weer is heeft je lichaam nog meer vocht nodig. Veel water drinken heeft ook een positief effect op je huid, dus proost dan maar!

8. Voorkom Stress
Stress heeft een grote negatieve invloed op je lichaam en geest, ook op je huid. Natuurlijk kun je stress niet altijd voorkomen maar probeer stress te vermijden en in tijden van stress momenten van ontspanning te creeeren. Een simpele ademhalingsoefening zorgt direct al voor een stukje ontspaning. Adem 6 keer diep in (vanuit je buik) en uit, je zult merken dat je hierdoor iets ontspant.

9. Botox
Kun je echt niet meer tegen die rimpels, dan kun je natuurlijk altijd botox laten inspuiten. Dit is alleen een kostbare optie en naar mijn mening ziet dit er niet (altijd) natuurlijk uit. Bij Botox worden de kleine spieren verlamd die de fijne rimpels veroorzaken. Een lasertherapie of een chemische peeling verwijdert de opperhuid wat er voor zorgt dat rimpels minder zichtbaar zijn.

10. Slaaphouding
Als je slaapt op je buik of zij ligt de huid van je gezicht meer in de verdrukking waardoor je ook sneller rimpels krijgt. De oplossing is op je rug slapen, maar ja, dan moet je natuurlijk wel zo kunnen slapen!

En tja, heb je nu eenmaal rimpels ga niet in de weer met botox of dergelijke maar accepteer het. Rimpels horen nou eenmaal bij ouder worden. Rimpelvorming kun je in ieder geval vertragen door rekening te houden met bovenstaande puntjes en gebruik te maken van goede verzorging en voeding.

Op internet heb ik een paar citaten gevonden over rimpels.

* Zolang een vrouw lichtjes in haar ogen heeft zal geen man de rimpels ernaast zien. (Dolores del Rio)

* De zorg om er jong uit te zien geeft vele vrouwen nieuwe rimpels.
(Georges van Acker)

* We moeten de mogelijkheid hebben om op te groeien. Onze rimpels zijn medailles uit het verstrijken van het leven. (Lauren Hutton)

Krijg jij al tekenen van huidveroudering? En heel belangrijk, hoe ga jij deze te lijf?

20120530-131641.jpg

20120530-131717.jpg

Advertenties

Comments

  1. OMG! Ik drink NOOIT meer met een rietje! Nooit!

  2. Leuk artikel! Ik ben begin 20, maar vind toch dat ik duidelijk droogte-/fijne lijntjes bij m’n ogen en mond krijg. Niet dat het heel erg zichtbaar is gelukkig:) Ik heb al zo vaak geprobeerd om op m’n rug te leren slapen! Daar kan ik maar niet aan wennen. Van die rietjes vind ik wel een beetje overdreven: je kunt je lippen dan toch gewoon lichtjes aanspannen?

    • Ik heb ook last van droogtelijntjes bij mijn ogen, een goede oogcreme hydrateert de huid rondom je ogen en zorgt er voor dat de lijntjes iet verminderen. Zo lang je niet elke dag rietjes gebruikt zal het best mee vallen, denk ik!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: